Erkan Baş, TBMM’de; 36 Gün Grevdeki Kartonsan İşçilerinin Grev Nöbet Önlüğünü Giydi, İşçilerle Birlikte Açıklamalarını Okudu:
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkiye Personel Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş; grevdeki Kartonsan işçileri ile basın toplantısı düzenledi. Selüloz-İş Sendikası’nın grev önlüğünü giyen Baş, işçilerin 36 günlük greve ilişkin açıklamasını okudu. İşçiler, Baş’ın okuduğu bildiride, “2022’nin ilk 9 ayında Kartonsan’a 666 milyon TL kâr sağlayan çalışanlar olarak emeğimizin ve alın terimizin karşılığını istiyoruz. Grevimize ve grevimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. hak ettiğimizi alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşasın grev, yaşasın hak, mücadelemiz” dedi.
Türkiye Emek Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde; 36 gündür grevde olan Kartonsan, işçileriyle birlikte açıklama yaptı. şef dedi ki:
“KEŞKE TBMM PERSONEL MECLİSİ OLSA”
“Bugün özel bir nedenle buradayız. TİP’in TBMM’de sürdürdüğü siyasi mücadelenin temel direklerinden biri de Türkiye’de adaletsizlik ve eşitsizlikten kim muzdaripse, bunların sesi olma iddiasıyla buradayız. Ve Türkiye’de bir iddiamız, hak mücadelemiz var.Sesi kısılan herkesin sesi olacağız.Ülkemizde herkesin düşünce,fikir ve taleplerini özgürce ifade edebileceği bir ortam olmasını diliyorum.Meclis’e diliyorum. Bu ülkede emeğiyle yaşayan emekçilerin meclisi olabilir.Ama ne yazık ki bu imkanlar kısıtlı.Onun için çeşitli yollar var.Bizler usul ve prosedürlerle emekçi kardeşlerimizin sesini duyurmaya çalışacağız.
“GREÇ ALANINDAN DOSTLARIMIZ GELİYOR”
Kartonsan fabrikasında bugün grevinizin 36. günü. Arkadaşlarımız 36 gündür haklarını almak için seslerini her yere duyurmaya çalışıyor. Ama inatla ve ısrarla seslerinin duyulması istenmiyor. Hiçbiri TİP üyesi olmadığı için, dünya görüşünü sorma gereğini hiç duymadık ama her biri emeğinin, emeğinin karşılığını veren birer çalışan, bugün onları Meclis’te ağırladık. Seslerini duyurmak için buradayız.
Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Murat Yörük, işyeri temsilcisi Tuncer Kabaoğlu, işçi arkadaşımız Sinan Kahraman ve işçi arkadaşımız Uğur Güçlü buradalar. Arkadaşlarımız grev alanından geldi. Grev alanındaki diğer arkadaşlarımız nöbeti devraldı ama seslerinin duyulmasını istiyorlar.”
ÖNLÜK GİYEN GREV ARAYAN
Baş, konuşmasının bu bölümünde Selüloz-İş Sendikası’nın darabasını giyerek, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Doğru olan meslektaşlarımızın bu kürsüyü kullanmalarıdır. Gerçek şu ki, onlar kendi sözlerini kendileri yorumluyorlar. Personel sınıfının sesinin susturulamayacağını bir kez daha göstermek için bugün Meclis’te Kartonsan personelinin grev sözcülüğünü devraldım. çünkü bu hak onlara verilmiyor.virgüle dokunmadan TBMM çatısı altında tüm kamuoyu ile paylaşmak isterim.
“HAKKIMIZI ELDE EDENE KADAR GREVİMİZİ AYAKTA SÜRDÜRMEYE VE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
‘Biz Selüloz İş Sendikası’na bağlı Kartonsan fabrikası işçileri olarak 22 Aralık 2022’de başlattığımız greve 36. günümüzde prestijle devam ediyoruz. Yaklaşık 6 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık sonrası grev kararı aldık. Ancak grev sürecine bir günde gelmedik. Toplu sözleşme süreci öncesi yaşanan gelişmeler, esas olarak grevin habercisiydi.
Yüksek enflasyon döneminde artan maliyetlere karşı yaşam süremizi korumak adına Mart 2022’de fiyatlarımızı yumuşatmak istedik. Ancak bu haklı talebi patron tarafından karşılanmadı. Üretimden gelen gücümüzü kullandık ve 1 Mayıs ve müteakip Ramazan Bayramı’nda çalışmayı durdurduk. Bunun üzerine haklı talebimiz bu kez patron tarafından karşılandı ve bir yumuşatma aldık.
Toplu pazarlık sürecinde patronun tavizsiz tavrı ve düşük fiyat dayatması bizi grev sürecine getirdi. Son grev öncesi patronun önerdiği fiyat teklifiyle en düşük fiyat brüt asgari fiyatın sadece 8 lira üzerindeyken, ortalama fiyat 13 bin TL civarındaydı.
Bize dayatılan bu sefalet bedelini kabul etmiyor, insanca yaşayabileceğimiz bir bedel talep ediyoruz. Bizi greve götüren sadece patronun düşük fiyatlar dayatması da değil. Yıllardır içinde yaşadığımız baskı ortamı, iş gerilimi ve patronun bize karşı tavrı greve giden yolun nadide taşları oldu.
Örneğin toplu sözleşme sürecinde banka ile terfi sözleşmesi yapılmasına rağmen patron ihtilaftan dolayı terfinin yatırılmadığını, anlaşma olması halinde bu promosyonun işçinin hesabına yatırılacağını söyledi. Ancak grevin 5. gününde promosyonu içeride çalışan kapsam dışı çalışana yatırıp bize yatırmayarak bize genel yaklaşımını gösterdi.
Talebimiz sadece insanca fiyat değil, insanca çalışma koşulları ve insanca muameledir. Çünkü biz, 2022 yılının ilk 9 ayında Kartonsan’a 666 milyon TL kazandıran emekçiler olarak emeğimizin, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Grevi hiçbir zaman gol olarak görmedik. Ama geldiğimiz noktada yukarıda bahsettiğimiz talepleri karşılamanın en önemli aracı grevdir. Grevimize sahip çıkmaya ve hakkımız olanı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yaşasın grev, yaşasın haklı mücadelemiz!’
Bu vesileyle tüm personel kardeşlerimi davet etmek istiyorum. Türkiye’nin neresinde emekçi hakkını arıyorsa; Bu, tüm emekçiler adına bir çabadır. Nerede bir grev varsa, nerede bir hak mücadelesi varsa tüm emekçiler bu direnişin yanında yer almalı, tüm çalışanlar Kartonsan çalışanlarını örnek almalı, haksızlığa boyun eğmemeli, teslim olmamalıdır. Örgütlü güçleri, akıl ve bilimleri ile yan yana durarak bu adaletsizliklere karşı bir duvar örmelidirler. Hepimiz bu direnişçi emekçi arkadaşlarımızın yanında olmalıyız.
Unutmamamız gereken bir şey var. Bu ülkede yaratılan her şey işçilerin eseridir. Onun için emekçi kardeşlerimize ‘Bu vatan senin’ diyoruz. Bugün unutulmak istense de bu vatan sizin, bu Meclis sizin. Meclis gün geçtikçe halktan, özellikle de personelden uzaklaştırılmakta; İşverenlere, sermayedarlara, tarikat ve cemaatlere teslim edilmek isteniyor. Ama buranın asıl sahibi çalışanlarımızdır. İnanıyoruz; Direnenler son sözü söyleyecek, kadro söyleyecek. Bu örnek çalışma için arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sonuna kadar yanlarında olacağız. Bu çaba, kazanana kadar hepimizin ortak çabası olarak devam edecek.”